ID skydd

Med ID-kapning menas att någon köper varor eller tar krediter i ditt namn. 

ID-kapning drabbar var fjärde svensk och är ett av Sveriges vanligaste brott

ID-kapning handlar om att någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe, visar upp en id-handling som kan vara falsk och hämtar ut varan.

ID-kapning kan också handla om att dina personuppgifter används för att få ut bank eller kreditkort, lån, speltjänster eller för att köpa varor på kredit i butiker.

Det kan även handla om att någon utger sig för att vara du på nätet, exempelvis genom att komma åt dina konton på sociala medier. Väl inne på ditt konto kan bedragaren kontakta alla dina vänner och be om snabba överföringar av pengar.

I vår tjänst ingår följande:

  • Vi larmar direkt om en förändring i dina uppgifter sker
  • Kredit UC i Realtid
  • Du kontrollerar händelsen på Mina sidor
  • Du kan spärra ditt personnummer överallt.

Vanligaste sätt du blir kapad på

Du handlar online.

Även om de flesta onlineföretag vidtar åtgärder för att säkerställa att dina transaktioner är säkra, så finns det alltid en risk att de är sårbara i avseendet dataintrång. Att skapa starka inloggningsuppgifter är inte alltid tillräckligt för att skydda dina kreditkortsuppgifter.

Du bär en plånbok eller handväska.

Även i dagens digitala värld existerar fortfarande ficktjuvar, oavsett om du reser utomlands eller springer ärenden i ditt eget grannskap. Att förlora din plånbok kan skapa finansiell huvudvärk som du inte ska behöva tänka på, eller ha med att göra.

Du besöker din läkarmottagning.

Du kan lita på att din läkare håller dig frisk, men hur är det med människor som arbetar bakom incheckningsdisken, eller de andra patienterna? Om de formulär som du har fyllt i med ditt personnummer, namn och adress inte lagras säkert, kan det försätta dig i riskzonen.

Du får post

Kanske en faktura, från ett företag som du idag gör affärer med, som du sedan slängt i papperskorgen efter genomförd betalning? Du kan försätta dig själv i riskzonen genom att göra denna information tillgänglig för någon som inte har något emot att gräva igenom dina sopor för att hitta den.

Du använder en mobiltelefon och bärbar dator.

Den nya tekniken har gett oss möjligheten att koppla upp online, oavsett var vi befinner oss, och vi delar nätverk med människor och företag som vi inte vet vilka det är. Medan vi tror oss vara trygga när vi surfar på webben via en Wi-Fi anslutning på vårt lokala kafé, är sanningen en helt annan.

Du besöker banker och uttagsautomater

Brukar du se dig över axeln eller skydda knappsatsen när du slår in din PIN-kod? Brukar du dubbelkolla och se efter att knappsatsen du använder är densamma som alltid har funnits där, och inte en sådan som bedragare använder för att få åtkomst till ditt konto? Tänk på den ekonomiska skada som kan ske om du inte är uppmärksam.